Stokroser - Guide til dyrkning og pasning af stokroser

Stokroser, Alcea Rosea, er for mange et symbol på sommeridyl og feriestemning. Planten fås i mange varianter og kan være både 1-årig, 2-årig eller flerårig, men de fleste typer er 2-årige, og blomstrer på 2. året. Stokroser formerer sig ved både sideskud og frø og vil derfor i mange tilfælde føles som flerårige. 


Selvom de egentlig stammer fra varmere egen i Balkan og Grækenland, trives stokroser rigtig godt i vores danske klima og breder sig flittigt. 


De idylliske stokroser har kraftige stængler, som bliver 120-200 cm høje. De farverige blomster med hjerteformede blade findes i næsten alle farver, undtagen blå.

I denne guide kan du læse meget mere om dyrkning og pasning af stokroser.

Sådan planter du stokroser 

Det er ret nemt at plante stokroser i bede og langs hækken. Det er sværere at holde dem i krukker, grundet det store rodnet, men der findes sorter med mere kompakte rødder, som kan trives i større krukker.

Man kan købe stokroser som barrodsplanter eller som frø, men de skal plantes forskelligt.



Stokroser som barrodsplanter - Sådan gør du trin-for trin:

Barrodsplanter skal plantes i foråret, hurtigst muligt efter modtagelse, for at roden ikke tørrer ud, men der må ikke være frost. 


  • Grav et hul så dybt at roden kan komme 10 cm under jordoverfladen
  • Læg roden i hullet
  • Fyld hullet halvt op med jord
  • Vand, og lad det trække ned
  • Fyld op med jord og tryk jorden godt fast 
  • Vand herefter igen og fyld evt. mere jord på, hvis den er sunket ned


Stokroser fra frø - sådan gør du:


Stokrosefrø sås i så- og priklejord i det tidlige forår omkring marts måned og stilles lyst ved stuetemperatur til de begynder at spire. Små planter ompottes herefter til større potter og plantes ud i haven et solrigt sted, når risikoen for frost er ovre.


Stokroser trives bedst på en solrig plads med løs, fugtig og næringsrig jord. De kræver ikke meget plads, men trives med varme, hvorfor man ofte ser dem vokse op ad husmure og rækværk. Stokroser danner en lang og kraftig pælerod, der kan trække vand og næring dybt 

nede i jorden. 


Planterne blomstrer ofte først det første år efter såning, altså på andet året. Men hvis du har sået frøene tidligt, kan du være heldig at få fine blomster det første år.


Pasning af stokroser

Stokroser er meget nøjsomme og kræver stort set ingen pasning efter plantning. Vand nyudplantede planter  i starten indtil pæleroden har fået godt fat. Herefter kan planten selv trække den næring og fugt den behøver.


Hvis du gerne vil give planterne lidt ekstra, kan du give dem lidt gødning eller kompost i foråret, men de trives fint uden.


De høje stængler er følsomme over for vind og vejr og skal gerne bindes op, så de ikke knækker eller falder sammen. Hvis du klipper dem tilbage til ca. 10cm når de er ca. 1 meter høje, vil planten blive mindre og ikke lige så følsom. 


Stokrose blomstrer fra juli-oktober. Hvis dine stokroser er 2- eller flerårige, kan du fjerne visne blomsterstande og skære den kraftige stængel ned lige inden den sidste blomst visner. Det vil få blomsten til at sætte flere blomster og frø for ‘overlevelse’. På den måde kan plantens levetid forlænges og selvsåningen forebygges. 

Netop fordi de er selvsående vil du ofte kunne nyde mange stokroser i haven i mange år, selvom de kun er 1-2- eller 3-årige.


Stokroser kan bestøve hinanden via humlebier, hvilket betyder at man ikke kan være sikker på, hvilken farve blomsterne får, selvom det er frø fra den samme stokrose. Det gør stokroser til en meget spændende plante i blomsterhaven. 

Stokroserust

Vær opmærksom på stokroserust på dine planter. Stokroserust er en svamp, der angriber planten, hvis den ikke får nok vand i en tør og varm sommer. Det ses ved at bladene får gule prikker og visner, og stænglerne tørrer ind og får rødbrune sår. 

Hvis uheldet er ude, er der ikke andet at gøre end forebygge spredningen ved at fjerne angrebne blade med gulorange prikker og kassere dem. Put dem endelig ikke i komposten, hvor sygdommen kan brede sig til andre planter. 





Formering af stokroser

Grundet den kraftige og dybe pælerod, er det meget vanskeligt at flytte stokroser. Til gengæld formerer de sig både ved sideskud og frø. Derfor anbefales det at lade sideskuddene være og så de nye frø. Hver plante giver mange frø, som er tørre og modne omkring august/september. De kan enten sås med det samme i efteråret eller det følgende forår.


Når du sår dem fra frø, er de ikke farvesikre grundet bestøvningen af humlebier. Hvis du vil være helt sikker på farven, skal du købe barrodsplanter. 


Stokroser er spiselige

Blomsterne smager ikke af meget, men de kan spises og pynter flot på kager og i salater. Nye blade og roden kan fx bruges til at lave te, mens blomsterne også kan bruges til at farve stof.


FAQ

Kan man så stokroser direkte i jorden?

Ja, uanset om du sår stokroserne fra frø eller som barrodsplanter, kan de komme direkte i jorden. Frøene kan også forspires for en tidligere blomstring.


Hvornår er det bedst at plante stokroser?

Frø kan sås omkring marts måned og barrodsplanter kan sættes ud omkring april/maj, når der ikke længere er risiko for frost.


Hvornår skal man klippe stokroser ned?

Stokroser kan klippes ned når de farvestrålende blomster er afblomstret, for at forebygge selvsåning og give planten mulighed for en ekstra blomstring. De kan også klippes tilbage når de er ca. 1 meter høje for at få lavere planter. 

Hvordan passes stokroser?

Stokroser kræver minimal pasning grundet den kraftige pælerod og mange små siderødder, der selv trækker næring dybt ned i jorden. Det er dog vigtigt at sikre sig, at planten får nok vand i tørre perioder. Det gælder særligt nye planter.


Kan man dyrke stokroser i krukker?

Stokroserne har et kompakt rodnet med en lang pælerod, som gør det svært at dyrke dem i krukker. De bliver også høje og har brug for opbinding, hvorfor det er bedre at plante de smukke blomster opad fx mure eller hegn.